De Lamp – 2020

©photo: Bowie Verschuuren
 

With ->
When/Where ->
Wat ->
Press ->
more info ->

In 2020 is het 25 jaar geleden dat de Bosnische enclave Srebrenica in handen viel van de Serviërs. Onder toeziend oog van Dutchbat werden meer dan 8000 mannen en jongens weggevoerd en vermoord.

In ‘De Lamp’ wordt de val van Srebrenica neergezet als Hollands huiskamerdrama. De opera speelt zich af op de dag van de thuiskomst van de Dutchbat-commandant K. Hij geeft zijn vrouw de lamp die hij cadeau kreeg van de Servische generaal Mladiç. Mevr. K. is not amused en de overste slaapt die avond op de bank. In het schijnsel van de lamp verschijnt Mladiç en houdt hem zijn falen en machteloosheid voor.

Geïnspireerd op oud-Hollandse liederen zet componist Huba de Graaff een extreem traag en ongemakkelijk rechtlijnig muzikaal landschap neer, verder op spanning gezet met historische footage sound en elektronische stemverdubbelingen. Een klein huiskamerdrama wordt een monument voor ongemakkelijke nationalistische gevoelens.

©photo: Bowie Verschuuren
©photo: Bowie Verschuuren
©photo: Bowie Verschuuren
©photo: Bowie Verschuuren

Top ->

 

with:                                               
Arnout Lems  (bariton)
Esther Kuiper  (mezzo)
Helmert Woudenberg  (acteur)
Charlie Bo Meijering  (piano)

composition                                    Huba de Graaff
libretto                                             Erik-Ward Geerlings
director                                            Marien Jongewaard

sounddesign                                  Nina Kraszewska
add. soundefx design                   Luke Deane
techniek                                         Hans-Peter Hulscher

production                                      Keshia Emke

beeld                                                Emmy Visser
fotografie                                        Bowie Verschuuren
co-producers                                  Nieuw West
zakelijke leiding                             Britt Verstegen /Cultuurkwesties
marketing                                       Lonneke van Eden /Bureau tamtam

met dank aan Sonja Loncar & Andrija Pavlovic (LP-duo)

een HubadeGraaff-productie

“What I always used to say: I am a piano player. Don’t shoot the pianoplayer.” Mladiç: “You are a worthless pianist.”

 

Top ->

 

When:
SPEELLIJST 2020
14 juli De Balie, Amsterdam (try out) TICKETS sold out
15 juli De Balie 14:00 voorpremière TICKETS sold out met inleiding door Alma Mustafic
15 juli De Balie, Amsterdam première TICKETS sold out met inleiding door Frank Westerman, en nagesprek met Alma Mustafic en Ray Braat
27 september 16:00 Theater Rotterdam / Operadagen Rotterdam met inleiding door Alma Mustafic
27 september 20:00 Theater Rotterdam / Operadagen Rotterdam met inleiding door Alma Mustafic
29 september Het Nationale Theater / Spui, Den Haag 
9 oktober 20:00 Theater Kikker, Utrecht met inleiding door Alma Mustafic
10 oktober 20:00 Theater Kikker, Utrecht met inleiding door Alma Mustafic

 

Top ->

 

Wat:
In DE LAMP wordt de val van Srebenica neergezet als klein-Hollands huiskamerdrama.

Alle analyses en rapporten ten spijt is over de verantwoordelijkheid voor de genocide, de grootste in Europa sinds de holocaust, het laatste woord nog niet gezegd.

Korte inhoud: Overste K. komt thuis met de lamp die hij van Mladic kreeg als cadeau voor zijn vrouw. Tot zijn teleurstelling ontvangt mevrouw K. hem niet van harte. Ze zag hem op televisie en schaamt zich voor hem. En het was niet alleen om zijn gebrek aan moed maar ook omdat hij het in zijn hoofd haalde om aan Mladiç te vertellen dat hij twee kinderen heeft. Terwijl ze helemaal geen kinderen hebben. En dat alles voor het oog van de wereld.

Als een hedendaagse Oedipus blijft K. hardnekkig de gruwel ontkennen, waar hij zelf (onvrijwillig) aan heeft bijgedragen. Met pragmatisme en gepolder probeert K. de morele dijken te versterken. De ontkenning houdt echter geen stand en ook bij de Hollandse militair breken de emoties door.

Het is makkelijk om het optreden van overste K. af te doen als lafheid.
Doodsangst, gevoelens van minderwaardigheid en schuldgevoel speelden een grote rol, niet alleen bij de figuur K., maar ook bij het politieke thuisfront. En schuldgevoel en schaamte bij iedereen die zich naderhand een voorstelling probeerde te maken van wat er toen heeft plaatsgevonden.

Tekst noch muziek worden geïroniseerd.
Het libretto is in een eenvoudig, schijnbaar naïef, Nederlands geschreven.
Ook het muzikaal materiaal is geinspireerd op pijnlijk eenvoudige vaderlandslievende Hollandse liederen. Traag gezongen, waardoor een behoorlijke ongemakkelijkheid, maar uiteindelijk ook schoonheid, ontstaat.

In DE LAMP the fall of Srebenica is portrayed as a Dutch livingroom-drama.
Despite all analyzes and reports, the last word has not yet been said about responsibility for the genocide, the largest genocide in Europe since the Holocaust.
Terror, guilt and feelings of inferiority at least played a major role,
not only for the Dutchbatters,  but for everyone who tries to imagine this history.
With all the knowledge, the opera wants to re-feel the collective uneasiness.

Top ->

 

De Groene Amsterdammer 23-7-2020
“De dialoog tussen K. en zijn vrouw hangt van banaliteiten aan elkaar. Erik-Ward Geerlings heeft hem in korte zinnetjes geschreven. De muziek van Huba de Graaff gaat in horten en stoten. Zij heeft bewust een bijzonder ongemakkelijke opera willen schrijven. Op mij werkt dat verbazend goed. Hoe banaler de tekst is en hoe lelijker de muziek, hoe meer het me ontroert.”

“Charlie Bo Meijering speelt in Servisch uniform gepast onaangenaam piano. Bariton Arnout Lems is een strakke, aandoenlijke Karremans, mezzosopraan Esther Kuiper een onaandoenlijke mevr. K. Een belangrijke – zwijgende en sprekende – rol is er voor Helmert Woudenberg als generaal Mladić, die K. en alle mannen in de zaal aan het slot uitgebreid de waarheid zegt. Hij brengt Karremans zo in het nauw dat die ten slotte keihard op de piano hamert en zich daadwerkelijk de slechte pianist betoont die hij volgens de Servische generaal altijd al was.”

Max Arian, De Groene Amsterdammer 23-7-2020
https://www.groene.nl/artikel/banaliteiten

Uit de Theaterkrant.nl :
“De muziek is perfect toegesneden op de schrijnende handeling. K. en zijn vrouw zingen stugge, eenlettergrepige melodielijnen in een traag, afgemeten, tempo. De pianobegeleiding is al even schonkebonkerig en ongenaakbaar, de regie voorziet in een minimum aan interactie. De personages zingen veelal frontaal publiek, met uitgestreken gezichten die geen emotie verraden. K. staat wijdbeens, als de stoere soldaat die hij meent te zijn, zij rommelt met kopjes en schoteltjes. Maar bij het woord ‘genocide’ schiet K.’s stem ongecontroleerd de hoogte in.”“Onheilspellend zijn de ronkende elektronische verdubbelingen en tegenstemmen die geregeld opduiken onder het betoog van K. Slapend op de bank heeft hij nachtmerries. Meijering pingelt liefelijke niets-aan-de-handmuziekjes uit zijn piano. We zitten aan onze stoel genageld.”

Thea Derks, Theaterkrant.nl

de Operadagen over De Lamp:
‘De Lamp’ van Huba de Graaff, Erik-Ward Geerlings en Marien Jongewaard was een memorabele productie tijdens Operadagen 2020. Veel positieve publieksreacties; bezoekers waren zeer aangegrepen. Deze voorstelling over de genocide in Srebrenica – een sterke uitvoering van Esther Kuiper, Arnout Lems, Helmert Woudenberg en Charlie Bo Meijering – nodigt ons uit om niet weg te kijken of naar anderen te wijzen, maar aan onszelf de prangende vragen te stellen: wat is lafheid, wat is dapperheid? (Tobias Kokkelmans en Guy Coolen)

Trouw – interview
recensie
recensie
interview E.W. Geerlings

 


review: Contemporary Classical Thea Derks (En)

 

Aan deze productie wordt gewerkt met steun van de gemeente Rotterdam, Fonds Podiumkunsten en Fonds 21.


en het