FF (2022)

 

Een all female cast rockperformance over de Perzische dichteres en cineaste Forugh Farrokhzad (1935 – 1967)
(spreek uit : FUR-oegh Fer-ROHK-zaad)

* ‘And here I am – a lonely woman’ zijn de eerste woorden uit het posthuum gepubliceerde gedicht ‘Let Us Believe in the Dawn of the Cold Season’ – vertaling Sholeh Wolpé.

Met ->
Wat ->
Wanneer/Waar ->
more info ->
met:
Imra Dinçer – vocals / performer / actress
Nora Mulder – keyboards
Dodó Kis – EWI / recorder
Michaela Riener – vocals & electronic percussion
Huba de Graaff – electric violin, noise

muziek: Huba de Graaff
regie: Erik-Ward Geerlings
adviezen: Marien Jongewaard

klankregie: Ruben Kieftenbelt
licht/techniek: HP Hulscher
stagiair: Thessa Veerman
kostuums: Leila El Alaoui

een HubadeGraaff.com-productie

 

back to top


FF – ook te lezen als ‘femme fatale’ en als fortissimo – is een theaterconcert over rebellie en vrouwelijk kunstenaarschap, uitgevoerd door performer Imra Dinçer en musici Dodó Kis, Michaela Riener, Nora Mulder en componist Huba de Graaff zelf.

Forugh Farrokhzad

…is in Iran één van de belangrijkste dichters van de 20e eeuw. Met haar eerste gedicht ‘Sin’ uit 1958 over vrouwelijke seksualiteit wordt ze zowel beroemd als verguisd. Nadat ze ook als cineast internationale bekendheid verwerft, verongelukt ze op 32-jarige leeftijd. In haar korte, vrijgevochten leven overschreed ze aan de lopende band maatschappelijke normen. Postuum wordt ‘Let Us Believe in the Dawn of the Cold Season’ gepubliceerdeen gedicht waarin schoonheid, kracht én rebellie van vrouwen van alle generaties en culturele achtergronden als universeel gegeven gepresenteerd wordt.
Forugh Farrokhzad is een volksheldin, en rolmodel voor vrouwen overal ter wereld.

Performer/zangeres Imra Dinçer en componist Huba de Graaff ontmoetten elkaar tijdens het werk aan The Naked Shit Songs (Holland Festival 2017). Wanneer DeGraaff benaderd wordt door Imra Dinçer om samen een voorstelling te maken over Forugh Farrokhzad (“Furroeg wie?”) krijgt ze de dichtbundel ‘Sin’ cadeau, met daarin de volgende opdracht:

“From Imra to Huba on behalf of all women daring to sin at least once in their lifetime.
Gonah Kardam, and I fell good about it!
Long live rebels!

 

Over de makers
Net als mensen overal ter wereld wordt ook DeGraaff gegrepen door de woorden van Farrokhzad: herkenning – van schoonheid, kracht en rebellie. Maar als DeGraaff iets met gedichten van Forugh Farrokhzad gaat doen, met deze Prachtige Perzische Poëzie, wordt het … anders. Want net als Farrokhzad ligt ook DeGraaff altijd dwars – en wil het liefst alle heilige huisjes omverschoppen zoals ze eerder deed met haar Pornopera, Naked Shit Songs en Liebesleid; de sportschool-opera.

Let Us Believe in the Dawn of the Cold Season’ wordt een epische pop-ballad van 40 minuten, uitmondend in een gigantisch electronische rock-apotheose. En als toegift natuurlijk het beruchte gedicht ‘Sin’, maar dan gezongen als protestsong, waarbij iedereen mag meezingen.
Ook de prachtige geluiden en beelden uit Farrokhzad’s beroemde film ‘The House is Black’ – een liefdevol portret van een groep verstoten mensen in een leprakolonie – worden onderdeel van FF.

Contextprogramma:
Deze voorstelling gaat over powervrouwen, rebellen, daring to ‘sin’, maar óók over het ontmoeten en openstaan voor andere generaties, achtergronden, mogelijkheden en tradities. Speciaal aan de voorstelling koppelen we een contextprogramma over het ‘ontmoeten’ van de ander. We gaan per speelstad samen met (ervarings-)experts op zoek naar verhalen die zich verhouden tot de voorstelling FF – lokale en gemarginaliseerde verhalen, zoals Farrokzhad die ook in beeld bracht.
Het resultaat is een voor- of nagesprek in het theater: een ontmoeting tussen het publiek van de voorstelling en ongekende buren hun de stad. Iedereen praat mee – samen maken we nieuwe verhalen. Het contextprogramma wordt in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en We Are Public ontwikkeld.

back to top
Waar – wanneer:

15 februari 2022 – theater Kikker Utrecht try-out
16 februari – theater Kikker – première
4 maart – Concordia – Enschede
11 maart – Korzo – Den Haag
12 maart – Schouwburg Rotterdam
xx maart – Pleintheater Amsterdam
30 maart – Theater ins Blau – Leiden
2 april – Corrosia – Almere

info: Jasper@hubadegraaff.com +31 6 48567661
pr: Lonneke@bureautamtam.nl

FF wordt mede mogelijk gemaakt door:

prins bernhard

 

back to top