Duister Duurstede

Op initiatief van, geproduceerd door en opgedragen aan
Wernard Zilver (1959-2009).

Huba de Graaff – compositie & opnames
Erik-Ward Geerlings – tekst
Bart Visser – installatie, beeld & regie

met de stemmen van:
Sanne Vogel,
Marjon Brandsma, Marien Jongewaard, Hossein Mardani, Bert Bijl, burgemeester G. Swillens, Frans Valk, Juda Goslinga, Jan Elbertse, Job Hubatka, Eva Tebbe, Erik-Ward Geerlings, Martien Veldhuijzen.

Muzikanten:
Palau Veldhuijzen, Benthe Snapper, Jari Scholman, Sallo Zilver en Blom Meijering e.a.

Producent: Wernard Zilver
tekst: Erik-Ward Geerlings
beeld: Bart Visser
Lichtontwerp: Johan Vonk
Publiciteit: Martha de Wit
Productieleiding: Karin Boelhouwer
Affichebeeld: Jesper van Haaren
Fotografie: Hans Dirksen
Licht: Flashlight
Geluid: AMPCO

met dank aan: 
Piet Nieuwint – audioadvies
Jan-Willem Stekelenburg

DDmaking4 DDmaking3 DDmaking2 DDmaking1 DD-musici4 DD-musici3 DD-musici2 DD-musici1 WernardBurgemeester

Het klank- en lichtspel DUISTER DUURSTEDE is in meerdere opzichten retrospectief: het biedt een terugblik op zowel de 15e eeuwse geschiedenis van het kasteel als op de geschiedenis van het ‘son et lumière’ zoals dat in 1958 door de toenmalige burgemeester Kentie werd gerealiseerd.

Het speelt zich af in 1959 – of liever gezegd – in een herinnering aan een zomeravond van dat jaar. In deze herinnering vertelt de burgemeesterdochter – inmiddels op leeftijd – hoe zij haar vader assisteerde bij de uitvoering van het klank- en lichtspel. Op een avond droomt ze daarbij weg en komt ze – als een Alice in Wonderland – terecht in een veel oudere geschiedenis van het kasteel. Ze belandt in het jaar 1470 waar ze getuige is van de foltering van Gijsbrecht van Bredero door zijn aartsrivaal David van Bourgondië.

In haar herinnering – die uiteraard fictief is – loopt de fantasie al snel weg met de feiten. Als een ongewenst verlangen de kop op steekt distantieert de vertelster zich van haar memorie. Maar het jonge meisje dat ze ooit was – in haar herinnering – laat zich de liefde niet zomaar ontnemen.

AnnetKentie

Wijk bij Duurstede
6 t/m 20 juli 2009