FF (2022)

Over leven en werk van de beroemde Perzische dichter Forugh Farrokhzad (1935 – 1967) (spreek uit: FUR-oegh Fer-ROHK-zaad)

* ‘And here I am – a lonely woman’ zijn de eerste woorden uit het posthuum gepubliceerde gedicht ‘Let Us Believe in the Dawn of the Cold Season’ – vertaling Sholeh Wolpé.

Performer: Imra Dinçer
Ensemble Electra
Muziek: Huba de Graaff
Regie: Erik-Ward Geerlings
Eindregie: Marien Jongewaard
adviezen: Jetse Batelaan
een HubadeGraaff.com-productie

Een voorstelling over rebellie en vrouwelijk kunstenaarschap – uitgevoerd door de performer Imra Dinçer en de all-female-band ‘Electra’ over het leven van de Perzische dichteres Forugh Farrokhzad (1935-1967). De gedichten van FF worden uitgevoerd als protestsongs, en gepresenteerd als subversief rockconcert. In de voorstelling wordt bovendien Farrokhzad’s korte documentaire The House Is Black – over een leprakolonie- vertoond, geïntegreerd in het muzikale verhaal, en gespiegeld in de theatrale performance.

Centraal thema is het outsider-zijn en de schreeuw om geaccepteerd te worden.
Voor deze productie benaderde Imra Dinçer (zang, performance) de componist/producent
Huba de Graaff en schrijver/regisseur Erik-Ward Geerlings om samen met Ensemble Electra dit vrouwenpower-stuk te maken.

Het werk van Forugh Farrokhzad is in Nederland vrijwel onbekend, in Iran is ze één van de belangrijkste dichters van de moderne tijd. Met haar eerste gedicht ‘Sin’, over vrouwelijke seksualiteit, werd ze zowel beroemd als verguisd. Nadat ze ook als cineast internationale bekendheid had verworven, verongelukte ze op 32-jarig leeftijd.
FF kan ook worden gelezen als ‘fortissimo’ of Femme Fatale.

Het beroemde gedicht ‘Let Us Believe in the Dawn of the Cold Season’ van Farrokhzad is door De Graaff bewerkt tot een epische ballade.
En natuurlijk gaan we ook haar beruchte gedicht ‘Sin’ zingen, met z’n allen: als protest-song.

Imra Dinçer, maker/speler, bracht eerder in samenwerking met Theater Rast een theatersolo uit waarin ze een relatie legde tussen het fenomeen Ulrike Meinhof en historische Turkse protestliederen.

Ensemble Electra combineert hedendaagse elektrische muziek met theatrale performance. Electra bestaat voor deze voorstelling uit Susanna Borsch (amplified blokfluit), Nora Mulder (toetsen), Michaela Riener (vocals) en de Graaff (electrische viool).

FF wordt mede mogelijk gemaakt door:

prins bernhard